Dud ili murva (Morus nigra)Dud pripada porodici Moraceae. Crni dud dostiže visinu od 6 do 10 m i odgaja se zbog plodova. Beli dud (M. alba) retko se odgaja zbog plodova i raste do 3 m. Potreba za „hlađenjem" izuzetno je velika i stabla kasno otpočinju vegetaciju.

Mesto i sadnjaPreporučljiva su vlažna, lako kisela zemljišta. Dud se obično odgaja na sopstvenom korenju i samooplodan je. Sadite ga od kraja jeseni do zime na razmacima od 8 do 10 m; u hladnim krajevima sadite ga u proleće.

Uobičajena negaOdgaja se slično kao i jabuk
a (pogledaj).
Tokom suvog vremena zalivajte ga i malčirajte. Dud obično ne napadaju ni štetočine, ni bolesti.

Orezivanje i oblikovanjeDud se odgaja kao polustablašica ili stablašica. Orezujte ga samo toliko da utvrdite okosnicu od 4 ili 5 grana, a posle toga uklanjajte loše smeštene ili preguste grane. Stabla orezujte zimi, kada sasvim miruju, jer kada se početkom proleća ili u jesen mladice orezuju ili oštete, obilno „plače" i korenje. Ako se to dogodi, ranu odmah spržite vrućim žaračem ili nekom drugom gvozdenom alatkom.

Berba i skladištenjePred kraj leta berite sasvim zrele plodove ili ih ostavite da padaju na odgovarajuću pripremljenu prostirku (npr. plastičnu foliju), da bi ostali čisti. Dud jedite svež ili ga zamrznite.

RazmnožavanjeDud može da se razmnožava kako jednostavnim ili vazdušnim grebeničenjem, tako i 18 cm dugačkim zrelim reznicama s „petom".
CRNI DUD
CRNI DUD
izvor - Velika ilustrovana enciklopedija Bašta, Mladinska knjiga Beograd, 2006
kontakt@sadnicevocne.com

FRUIT COMPANY © 2019 | POLITIKA PRIVATNOSTI
Gajenje voćaka
Orezivanje i oblikovanje
Korisni linkovi
Zaštita sadnica i biljaka
Berba i skladištenje
Kalemljenje
Priprema za sadnju
Oblici gajenja voća
Nega voćaka
[Jabuke][Kruske][Šljive][Breskve][Mini breskve][Nektarine][Kajsije][Dunje][Orah][Lešnik][Mušmule][Višnje][Trešnje][Aronija]
website-develop.com
Vocne sadnice Fruit company d.o.o na Facebook-u
Vocne sadnice Fruit company d.o.o na Instagram-u
Vocne sadnice Fruit company d.o.o na Pinterest-u
Vocne sadnice Fruit company d.o.o na Youtube-u
Vocne sadnice Fruit company d.o.o na Linkedin-u